SEMESTER 1 (PENGURUSAN PERNIAGAAN AN015) |
|
Bab 1 |
PERSEKITARAN PERNIAGAAN 1.1 Pengenalan Perniagaan 1.2 Kepentingan Perniagaan 1.3 Fungsi-fungsi Perniagaan 1.4 Persekitaran Perniagaan 1.5 Bentuk-bentuk Entiti Perniagaan |
Bab 2 |
PENGENALAN PENGURUSAN 2.1 Pengenalan Organisasi dan Pengurusan 2.2 Peringkat Pengurusan 2.3 Peranan dan Kemahiran Pengurusan |
Bab 3 |
PERANCANGAN 3.1 Pengenalan Perancangan 3.2 Kaitan Peringkat Pengurusan dengan Perancangan 3.3 Objektif Organisasi 3.4 Alat-alat Perancangan |
Bab 4 |
PENGORGANISASIAN 4.1 Pengenalan Pengorganisasian 4.2 Prinsip Pengorganisasian 4.3 Struktur Organisasi |
Bab 5 |
KEPIMPINAN DAN MOTIVASI 5.1 Pengenalan Kepimpinan 5.2 Pengenalan Motivasi |
Bab 6 |
KAWALAN 6.1 Pengenalan Fungsi Kawalan 6.2 Jenis Kawalan 6.3 Proses Kawalan 6.4 Alat-alat Kawalan |
Bab 7 |
PENGURUSAN SUMBER MANUSIA 7.1 Pengenalan kepada Pengurusan Sumber Manusia (PSM) |
Bab 8 |
PENGELUARAN 8.1 Konsep Pengurusan Pengeluaran dan Operasi Pengeluaran 8.2 Proses Pengeluaran 8.3 Perancangan Pengeluaran 8.4 Kawalan Inventori 8.5 Teknik Pengurusan Inventori 8.6 Kawalan Kualiti |
Bab 9 |
PEMASARAN 9.1 Pengenalan Pemasaran 9.2 Paduan Pemasaran 9.3 Pengenalan Pemasaran Sasaran 9.4 Pengenalan Gelagat Pengguna 9.5 Penyelidikan Pemasaran |
Bab 10 |
PRODUK 10.1 Pengenalan Produk 10.2 Paduan Produk 10.3 Jenis Produk 10.4 Kitaran Hayat Produk 10.5 Identiti Produk |
Bab 11 |
PENENTUAN HARGA 11.1 Pengenalan dan Konsep Harga 11.2 Objektif Penentuan Harga 11.3 Faktor-faktor Yang Mempengaruhi Penentuan Harga 11.4 Kaedah Penentuan Harga 11.5 Strategi Penentuan Harga |
Bab 12 |
PROMOSI 12.1 Pengenalan Promosi 12.2 Paduan Promosi 12.3 Strategi Promosi |
Bab 13 |
PENGEDARAN 13.1 Pengenalan Pengedaran 13.2 Saluran-saluran Pengedaran 13.3 Kaedah Pengedaran 13.4 Strategi Pengedaran |
SEMESTER 2 (PENGURUSAN PERNIAGAAN AN025) |
|
Bab 1 |
KEWANGAN PERNIAGAAN 1.1 Pengenalan Kewangan Perniagaan 1.2 Peranan Pengurus Kewangan |
Bab 2 |
SISTEM KEWANGAN 2.1 Sistem Kewangan 2.2 Kos Pembiayaan dan Sumber Kewangan 2.3 Pengurusan Kredit |
Bab 3 |
MAKLUMAT DAN ANALISIS KEWANGAN 3.1 Sistem Maklumat Kewangan 3.2 Penyata Kewangan 3.3 Nisbah Kewangan 3.4 Kawalan Kewangan |
Bab 4 |
NILAI MASA WANG 4.1 Konsep Nilai Masa Wang 4.2 Alat-alat Bantuan Pengiraan Nilai Masa Wang 4.3 Bentuk-bentuk Nilai Masa Wang |
Bab 5 |
BELANJAWAN MODAL 5.1 Pengenalan Belanjawan Modal 5.2 Teknik Penilaian Projek Modal |
Bab 6 |
PENGURUSAN RISIKO DAN INSURANS 6.1 Pengenalan Risiko dan Insurans 6.2 Operasi dan Klasifikasi Perniagaan Insurans |
Bab 7 |
KEUSAHAWANAN DAN INOVASI 7.1 Pengenalan Keusahawanan 7.2 Dayacipta dan Pembaharuan 7.3 Kreativiti dan Inovasi 7.4 Rancangan Perniagaan |
Bab 8 |
PERNIAGAAN ANTARABANGSA 8.1 Definisi dan Peranan Perniagaan Antarabangsa 8.2 Kaedah Perniagaan Antarabangsa 8.3 Konsep Dalam Perniagaan Antarabangsa 8.4 Galakan dan Sekatan Perdagangan 8.5 Cabaran Perniagaan Antarabangsa |
Bab 9 |
ETIKA DAN TANGGUNGJAWAB SOSIAL PERNIAGAAN 9.1 Pengenalan Etika 9.2 Pengenalan Tanggungjawab Sosial 9.3 Mengurus Etika dan Tanggungjawab Sosial 9.4 Prestasi Tanggungjawab Sosial Korporat |